- De Nederlandse inflatie is volgens de Europese rekenmethode in augustus fors hoger uitgevallen op bijna 14 procent.
- Vooral stijgende prijzen van energie en voeding droegen bij aan de hoge inflatie.
- Voor de eurozone als geheel is de inflatie in augustus uitgekomen op 9,1 procent.
- Lees ook: 2 op de 5 werknemers vreest dat salaris straks onvoldoende is voor kosten levensonderhoud
Het dagelijks leven is in augustus 13,6 procent duurder geworden dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.
Het inflatiecijfer dat woensdag naar buiten kwam, is berekend volgens de geharmoniseerde Europese methode. Dat valt altijd iets hoger uit dan de eigen methode van het CBS. Dat cijfer verschijnt pas volgende week. In juli bedroeg de inflatie volgens de Europese rekenmethode nog 11,6 procent.
De inflatie is al tijden erg hoog doordat de prijzen voor gas en elektriciteit hard zijn gestegen. Maar die hogere kosten voor energie werken ook steeds harder door in de voedselprijzen. Volgens het CBS waren voedingsmiddelen, drank en tabak in augustus bijna 11 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar.
Energie, eten en drinken steeds duurder
Doordat onmisbare producten zoals eten, drinken, gas en licht snel duurder worden, dreigen de kosten voor het levensonderhoud voor veel Nederlandse huishoudens onhoudbaar te worden. Het is voor het kabinet de grote vraag hoe het huishoudens gaat ondersteunen.
Na een marathonoverleg over de begroting tussen de coalitiepartijen verklaarde het kabinet eerder woensdag dat nieuwe plannen goed zullen zijn voor de koopkracht van Nederlanders, zonder in detail te treden.
De marktprijzen voor gas liepen in augustus op tot nieuwe recordniveaus. Daardoor stegen de prijzen voor energie, benzine, diesel en andere brandstoffen afgelopen jaar met ruim 88 procent op jaarbasis.
De hoge gasprijzen komen vooral door de vrees dat Rusland de toevoer van de brandstof naar Europa verder zal afknijpen. Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom kondigde aan de belangrijke Nord Stream-pijpleiding naar Duitsland opnieuw stil te leggen, wegens ongepland onderhoud.
Na de Russische inval in Oekraïne is Gazprom al gestopt met het leveren van gas aan een aantal Europese landen. Grootverbruikers, zoals Duitsland, krijgen veel minder dan normaal.
Inflatie eurozone loopt op naar 9,1 procent
De inflatie in de eurozone is in augustus gestegen naar een nieuw recordniveau van 9,1 procent, aangejaagd door de aanhoudend hoge prijzen voor energie en levens- en genotmiddelen, zo meldde het Europese statistiekbureau Eurostat woensdag. In juli bedroeg de inflatie in de eurozone nog 8,9 procent op jaarbasis.
De Nederlandse inflatie van 13,6 procent in augustus was goed voor een plekje in de top 5 van eurolanden met de hoogste inflatie. In Estland, Letland en Litouwen is de inflatie het hoogste met percentages van 21 procent tot 25 procent in augustus op jaarbasis.
Nederland staat op de vierde plaats en daarna volgt Slowakije met een inflatie van 13,3 procent in augustus.
De inflatie van gemiddeld 9,1 procent in de eurozone als geheel kwam wat hoger uit dan verwacht, want economen hadden in doorsnee op 9 procent gerekend. De sterk stijgende consumentenprijzen zetten de koopkracht van huishoudens onder druk. Daardoor kan de economie schade oplopen omdat consumenten de hand meer op de knip gaan houden om geld te besparen.
De almaar oplopende inflatie vergroot de druk op de Europese Centrale Bank (ECB) om de rente nog sterker te verhogen.
De ECB kwam vorige maand met een renteverhoging van een half procentpunt, de eerste keer dat de rente omhoog ging sinds 2011. Mogelijk zal de ECB volgende week de rente met driekwart procentpunt verhogen.